diumenge, de desembre 10, 2006


10 de desembre de 2006

Mort del dictador Augusto Pinochet, un altre governant, que mitjançant cop d’estat, va governar el seu país, Xile, derrocant així, el seu President fins llavors, el socialista Salvador Allende.

Salvador Allende, va participar en la fundació del Partit Socialista de Xile, i es manté en aquest partit, tota la seva vida, la seva etapa en política, finalitzaria el 11 de setembre del 1973 i el cop d’ estat, Allende es mostra sempre molt sensibilitzat cap els problemes socials i era el símbol nacional del socialisme moderat i a 1970, i després de haver passat, per un periple de tres legislatures, sense aconseguir-ho, per fi és anomenat, President, formant un govern amb membres del partit comunista (3),partit socialista (4),partit radical (2), independents (1) i social demòcrates (2), això tots ja sabreu que representa, tot i així, tira endavant.
El seu pla de govern consistia, en la transició del capitalisme al socialisme, de la següent manera:
-Estatització de les àrees «claus» de l’economia.
-Nacionalització de la Gran Mineria del Cobre.
-Acceleració de la reforma agrària.
-Congelar els preus de las mercaderies.
-Augmentar els salaris de tots els treballadors , pagant-los amb emissió de bitllets.
-Amb un clima de eufòria econòmica, modificar la constitució y crear una cámara única.

Allende, va mantenir sempre la via més pacífica a pesar del Movimiento de la izquierda Revolucionaria i de Fidel Castro entre d’altres, que creien fermament, en la violència per canviar coses.
Allende, no va poder finalitzar el seu mandat i es va suïcidar, a pesar de que durant molt de temps, circulava el rumor de que l’ havien assassinat.

He escollit, parlar d’aquest President i no del dictador, conscient del que feia, crec que les persones que s’imposen als altres, tant si com no, no valen gens la pena, i menys que tinguin un dia assenyalat, sigui pel que sigui.